Nieuwsbrief #24 - De FED schuift, Trump duwt: wat betekent dit voor Bitcoin?
Gepubliceerd op 09-07-2025
Disclaimer, op deze Substack post ik alle oude edities van de Maximaal Beleggen nieuwsbrief. Het is dus mogelijk dat de informatie in de artikelen niet up-to-date is met de laatste crypto-ontwikkelingen. De publicatiedatum vind je onder de titel.
Wil je de nieuwsbrieven als eerste in je inbox hebben, schrijf je dan in via:
Hey!
Het is alweer even geleden sinds mijn laatste nieuwsbrief. In de tussentijd is er, zeker qua headlines, weer enorm veel gebeurd. Ook zitten we inmiddels in het derde kwartaal van 2025. Daarom leek het me goed om een paar belangrijke thema’s uit te lichten en je een helikopterview te bieden op wat er écht toe doet voor jouw beleggingen.
Dit is het programma voor vandaag:
De schuldentrein dendert door! - The Big Beautiful Bill & de NAVO-norm.
Het einde van Jerome Powell? - Powells termijn, nominaties & hawkish vs. dovish.
QE zonder QE: is dit het begin van een nieuwe liquiditeitsgolf? - Kanteling FED.
Wat betekent dit voor jouw Bitcoin?
Let's dive in!
Disclaimer: Niets wat in deze nieuwsbrief staat is financieel advies! Doe altijd je eigen onderzoek voordat je beslissingen maakt.
Belangrijk!
Mijn nieuwsbrief gaat binnenkort volledig over naar Substack. Veel van jullie zijn daar al geabonneerd, maar een deel nog niet. Wil je mijn gratis nieuwsbrieven blijven ontvangen? Abonneer je dan via onderstaande link.
Geen zorgen, alles blijft 100% gratis, je kan je eenvoudig abonneren met je email (ook zonder Substack account) en je blijft de nieuwsbrief dus gewoon in je mailbox ontvangen.
De schuldentrein dendert door!
In de afgelopen twee edities hebben we uitgebreid stilgestaan bij het grote probleem van ons geldsysteem: de schuldentrein die niet te stoppen lijkt. Ook bespraken we recente politieke veranderingen zoals de Big Beautiful Bill van Trump en de nieuwe begroting van Duitsland.
Inmiddels is die Amerikaanse Bill goedgekeurd en hebben de Europese lidstaten, onder leiding van onze grote vriend Mark Rutte, de NAVO-norm van 5% goedgekeurd voor defensie-uitgaven.
Als je denkt dat die 5% voor Nederland wel meevalt, dan heb je het mis. We hebben pas nét de 2% gehaald door het defensiebudget te verhogen van 11 miljard naar 22 miljard sinds 2020. Dat moet nu dus richting de 55 miljard gaan… en dat is meer dan 10% van de totale overheidsuitgaven!
Los van de operationele haalbaarheid (spoiler: die is niet best), is er één belangrijke vraag die je je moet stellen:
Hoe kan de overheid in godsnaam deze extra uitgaven bekostigen?
(Nog meer) bezuinigingen, nog hogere belastingen en de belangrijkste: hogere staatsschulden.
En meer staatsschuld betekent automatisch meer geldontwaarding voor de normale burger. Nog niet helemaal helder hoe die relatie werkt? Check dan zeker de vorige twee edities van mijn nieuwsbrief.
Kortom: waar de schuldentrein vroeger nog een trage stoomlocomotief was, worden er nu wereldwijd nieuwe hogesnelheidslijnen aangelegd. Goed nieuws voor wie schaarse assets bezit. Slecht nieuws voor de waarde van jouw euro’s op je bankrekening.
Het einde van Jerome Powell?
Er komen interessante maanden aan voor de FED, de Amerikaanse centrale bank. In mei 2026 loopt namelijk de termijn van Jerome Powell, de huidige voorzitter, af. Als je de headlines een beetje hebt gevolgd, weet je dat Powell en Trump niet bepaald best buddies zijn.
Trump vindt dat Powell de rente allang had moeten verlagen en dat er politieke spelletjes worden gespeeld binnen de FED. Volgens hem is Powell te hawkish en wil hij juist een dovish koers.
Hawkish betekent dat iemand streng wil zijn tegen inflatie en dus de rente liever verhoogt, wat vaak minder goed is voor de economie en aandelen. Dovish betekent juist dat iemand liever de rente laag houdt om groei te stimuleren, ook als dat wat meer inflatie betekent.
Wat je daar ook van vindt: de inflatiecijfers van de afgelopen vier maanden hadden in elk geval ruimte geboden om al te gaan verlagen.
En nu komt het belangrijkste: dit najaar begint al de selectieprocedure voor een nieuwe FED-voorzitter.
Drie keer raden wie de nieuwe voorzitter mag voordragen?
Juist ja, Trump!
Omdat Trump graag iemand op die plek wil die met hem meedenkt en dus meer dovish is, kun je je voorstellen dat sommige leden van het comité, die zelf hopen op een promotie, zich nu meer zullen uitspreken tegen de koers van Powell.
Dat zien we op dit moment dan ook al meer en meer gebeuren, waarbij Chris Waller het meest vocaal daarover is. De kans dat de FED dus een meer Dovish toon gaat laten horen de komende maanden wordt steeds groter, wat positief is voor Bitcoin en aandelen.
Het eerste teken daarvan kwam eind juni al…
QE zonder QE: is dit het begin van een nieuwe liquiditeitsgolf?
Twee weken geleden besprak de FED mogelijke aanpassingen aan de Supplementary Leverage Ratio (SLR), een regel die bepaalt hoeveel kapitaal grote banken moeten aanhouden tegenover hun leningen en andere risico's.
Wat er werd voorgesteld?
De kapitaaleisen verlagen voor grote commerciële banken (de zogeheten systeembanken) en voor hun dochterbedrijven.
Oke Max, en wat betekent dat in Jip-en-Janneketaal?
Dat banken als JPMorgan of Citibank minder kapitaal opzij hoeven te zetten als buffer tegen risico’s (denk aan een financiële 'kluis'), en dus meer ruimte krijgen om leningen te verstrekken. Met andere woorden: er komt in korte tijd veel extra liquiditeit beschikbaar in het financiële systeem dat eerst nog vast stond vanwege strengere eisen voor banken.
Er wordt geschat dat hierdoor een paar honderd miljard dollar aan kapitaal "loskomt". En zodra dat gebeurt, kan het direct worden ingezet voor nieuwe kredietverlening.
Dit is dus kredietverruiming, een vorm van versoepeling van het monetaire beleid.
Maar hier komt het interessante:
Dit gebeurt niet direct via de centrale bank (de FED), zoals bij klassieke QE (Quantitative Easing), maar via commerciële banken.
Of zoals macro-analisten het noemen:
“QE not QE”
Het voelt als QE, het werkt als QE… maar het heet geen QE. En dat is precies de kracht ervan. Het laat de FED officieel neutraal lijken, terwijl het financiële systeem ondertussen wél wordt overspoeld met extra dollars.
De timing is ook opvallend:
Net nu er druk is vanuit Trump om de economie sneller te stimuleren, en net nu verschillende FOMC-leden hun profiel aan het aanscherpen zijn in de strijd om de opvolging van Powell…
Toeval?
Ik denk persoonlijk van niet!
Wat betekent dit voor jouw Bitcoin?
In de vorige editie heb ik gezegd dat ik voor Q3 iets minder bullish ben dan over Q2, met name door de (tijdelijke) gelijkblijvende financiële condities in april t/m juni (Reminder: financiële condities hebben vaak een vertraging van 3 maanden op asset prijzen).
Daarmee probeerde ik vooral aan te geven dat ik wat onzekerder ben over wat Bitcoin in deze maanden zal gaan doen in vergelijking met Q2.
Echter, wil ik daar een paar belangrijke zaken aan toevoegen om je meer inzicht te geven in mijn huidige kijk op de markt.
Bitcoin heeft in Q2 een flinke stijging gehad als gevolg van de financiële condities in Q1. Echter, deze stijging loopt nog steeds een beetje achter op wat je zou verwachten o.b.v. de financiële condities. Met andere woorden, Bitcoin heeft in potentie nog steeds wat in te halen.
Dus ondanks dat de financiële condities in Q2 een stuk minder snel zijn versoepeld dan in Q1, heeft Bitcoin in potentie nog steeds wat ruimte over om deze zomer verder te stijgen vanwege deze achterstand.
Denk daarbij terug aan de chart die ik in editie #21 heb gedeeld, hieronder nogmaals gepresenteerd. Let op, deze chart is dus van begin mei. Bitcoin heeft inmiddels de 40% aangetikt, wat dus in potentie nog ruimte overlaat voor de volgende swing hoger. Met de nadruk op: in potentie.
Ook als je kijkt naar de Bitcoin versus de global M2 chart hieronder waarbij beide variabelen een positieve correlatie hebben van meer dan 80%. Afwijkingen zijn dus zeker mogelijk, maar de algehele trend is nog steeds omhoog.
Of Bitcoin tijdens de zomer nou wel of niet deze stijging meepakt, maakt mij persoonlijk niet heel veel uit. Waarom niet? Dat leg ik je hieronder uit in het tweede punt!
Als we uitzoomen richting eind 2025 en begin 2026, dan zie ik vooral dat alle domino steentjes langzaam op hun plek beginnen te vallen. Denk hierbij aan het verhaal over de bill van Trump, de verhoogde Europese uitgaven, de wisseling van de wacht bij de FED, de stiekeme verruiming van de liquiditeit (QE not QE), een alsmaar zwakker wordende dollar en het langzaam op gang komen van de business cycle.
Allemaal zaken die op de lange termijn gunstig zijn voor Bitcoin. Daarom wordt het voor mij persoonlijk ook steeds aannemelijker dat deze bullrun door zou kunnen gaan tot en met het begin van 2026.
Echter, garanties dat dit ook gaat gebeuren heb je uiteraard nooit, dus zorg dat je een plan hebt voor alle scenario’s! Ik blijf het herhalen…
De planning voor de volgende editie!
Mocht je geen idee hebben wat ik bedoel met de business cycle, geen zorgen!
In de volgende editie:
Wat is de business cycle precies en waarom is het belangrijk?
Wat zijn de gelijkenissen met Trump’s eerste termijn in 2017?
En… komt er nog een altseason?
In de tussentijd zou ik zeggen, geniet van het mooie weer en tot over twee weken!
Abonneer op mijn Substack!
Wil je oudere edities van de nieuwsbrief teruglezen? Abonneer je dan nu op mijn persoonlijke Substack kanaal via:
Tot over twee weken!
Max
Helder Max! Thanks! geeft weer wat vertrouwen richting de komende periode..😅😇